Ο ήχος της σιωπής….

silence

Advertisements

5 Σχόλια to “Ο ήχος της σιωπής….”

  1. Καλησπέρα Βιβή μου!Και να που βρέθηκα να στοχάζομαι πάνω στην φράση του Μπέκετ. Ισως, συλλογιέμαι να εννοεί την "εσώτερη σιωπή" δηλαδή ή την έλλειψη ροής- ακούσματος από τον μέσα εαυτό προς το εγώ. Αυτή η σιωπή μπορεί νάναι τρομακτική.Σκέπτομαι πως τότε δεν ξέρει κανείς που βρίσκεται, αφου δεν το αναγνωρίζει μεσα του , δεν νοιώθει πάνω σε αυτό.Για να μπορεί η σιωπή να καταλαμβάνει τα πάντα, τότε σημαίνει πως δεν λειτουργούν ούτε οι άλλες αισθήσεις..Μονο προχωράει τότε..για να μπορέσει να ακούσει κάτι μες στην σιωπή, ν\’ αντιληφθεί. Ομως, πιστεύω, κάποτε μαθαίνει, δεν συμφωνώ μαζί του. Δεν υπάρχει το ποτε. Χρησιμοποιεί ο άνθρωπος όλες του τις αισθήσεις , όλο του το δυναμικό, για να μπορέσει να αντιληφθεί το που είναι και προς τα που πάει. Δεν είναι μόνο τ\’ αυτιά, είναι και τα μάτια και όλα τ\’αλλα.,Και εστιάζει και το μπορεί. Ετσι κάπως το είδα. Μπορεί και να μην τοχε δεί εκείνος έτσι. Μπορεί και να μην τόδες εσύ ετσι μα κάπως αλλιώς. Για να σ\’ακούσω..Την καλησπέρα μου

  2. Καλησπέρα Βεατρίκη μου! Η αλήθεια είναι ότι και γω στοχάζομαι ακόμα….Λαμβάνοντας υπόψη γενικότερα το έργο του συγγραφέα πιστεύω ότι στα πλαίσια της διαρκούς αγωνίας και αναζήτησης του "τι τελικά κάνει ο άνθρωπος σ΄αυτό τον κόσμο", ενώ περνάει το χρόνο του περιμένοντας κάτι που δεν ξέρει πότε θα έρθει , υποχρεωμένος σε ακινησία [γιατί το περιμένει]. Αναφέρεται όχι στην έλλειψη ικανότητας [μη λειτουγία αισθήσεων] ή θέλησης να αντιληφθεί, αλλά στην παντελή έλλειψη ύπαρξης απαντήσεων [ή τουλάχιστον ικανοποιητικών απαντήσεων] στο θέμα του θανάτου [η έννοια του παράλογου]. Ωστόσο το μήνυμά του είναι "προχώρα" άν και η λέξη "οφείλεις" με έχει προβληματίσει….

  3. Το δεν ξέρω που βρίσκομαι πιστεύω ότι αναφέρεται σε σχέση με την αρχή και το τέλος [γένηση – θάνατος]

  4. Και μια που μ΄έβαλες να μελετήσω,έφτασα στο εξής [σωστό ή λάθος] συμπέρασμα, όσον αφορά το τι θέλει να πει ο συγγραφέας [λαμβάνοντας υπόψη πολύ περισσότερα απο το παραπάνω απόσπασμα]:Το μόνο δεδομένο είναι τι ότι το τέλος θα έρθει. Ο άνθρωπος γεννιέται με τη μόνη βεβαιότητα ότι θα πεθάνει και επιπλέον -δεν ξέρει πότε. Σε κάθε φάση της ζωής του δεν ξέρει αν βρίσκεται πιο κοντά στην αρχή ή πιο κοντά στο τέλος.Αφού η θέση του ανθρώπου απέναντι στο θάνατο είναι μειονεκτική, λίγο-πολύ ο χρόνος μεταξύ αρχής και τέλους είναι μίζερος. Βρίσκεται σ΄ αυτή τη θέση χωρίς τη θέλησή του, χωρίς δυνατότητα να την αλλάξει και κανένας δεν εμφανίζεται να του απαντήσει γιατί βρίσκεται σ΄ αυτή. Και όμως έρχεται στον κόσμο ακριβώς και μόνο για να διανύσει αυτό το χρόνο[παράλογο]!!!!Τι πρέπει να κάνει μέχρι να έρθει το τέλος? Προσπαθεί να περάσει την ώρα του. Με κάτι πρέπει να ασχοληθεί, έστω λέγοντας [ή δημιουργώντας] ιστορίες με χιούμορ [ή και όχι] για να διασκεδάσει. Και όταν μια ιστορία τελειώνει και ο θάνατος δεν έχει έρθει ακόμη, τότε οφείλει να συνεχίσει και να πει άλλη μία ..πάντα περιμένοντας το αναπόφευκτο!!Η αναμονή και η αδυναμία αντίδρασης επιβάλουν την ακινησία και η δράση περιορίζεται σε λόγο και αυτόν όσο το δυνατόν πιο λιτό.

  5. Είναι ολόκληρο θέμα συζήτησης αυτό. Για όποιον θεωρεί οτι ο χρόνος είναι αυτός που προσδιοριζεται με αρχή την γέννηση και τέλος το θάνατο, τότε η αρχή είναι αρχή και το τέλος είναι τέλος και το μεσοδιάστημα φαίνεται πολύ μικρό. Ομως,και έτσι, νάτανε ή νάναι, για σκέψου, αν είμαστε εκεί στο παρόν κάθε στιγμής, καθε δευτερολεπτου της ζωής μας, πόσος πολύς είναι ο χρόνος αυτής της ζωής μας σαν βιώνεται πραγματικά!Και πόσο από αυτόν εμείς στ\’αλήθεια χάνουμε και μας φαίνεται μετά η ζωή τόσο μικρή.Και Είναι μικρή η ζωή αυτή σε σχέση με το όλον του χρόνου ή με το άχρονο. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Για την ατομικότητα της κάθε υπαρξης ο λόγος είναι. Ποιός, όμως , μπορεί να δώσει απαντήσεις επιστημονικώς τεκμηριωμένες για το πότε είναι η αρχή και πότε το τέλος για την κάθε ύπαρξη;; Η Αλήθεια είναι μακράν ημών, και εμού τουλάχιστον. Ο Χριστός είπε: Εγώ ειμί η Αλήθεια. Για σκέψου! Και αυτός Αγάπη ήτανε, γιαυτήν μίλησε. Πιστεύω οτι ο χρόνος είναι άχρονος και οτι υπάρχουνε πολλά επίπεδα και αλλαγές μορφών. Ενα ελάχιστο μέρος του χρόνου, νομίζω, υπάρχει ο άνθρωπος σε αυτήν την ζωή.Μετά πως μεταβαίνει σε άλλο επίπεδο αλλάζοντας μορφή, διαχωριζόμενος από το σώμα. Τίποτε δεν πάει χαμένο. Τίποτε δεν υπάρχει που να μην έχει την αξία του, ελάχιστη, μικρή ή μεγάλη σε σχέση με το όλον, αυτό έχω παρατηρήσει. Και οτι ο κάθε άνθρωπος, όπως και το κάθε τι είναι μέρος αυτού του όλου. Δεν γνωρίζω το Τέλος των πραγμάτων ( Λέγοντας Τέλος χρησιμοποιώ την λέξη με την νομοτελειακή της σημασία) μα ούτε και την Αρχή. Ο Λόγος , όμως , πιστεύω, υπάρχει.Δεν ξέρω αν έννοεί αυτού του είδους την σιωπή ο Μπεκετ, δηλαδή την σιωπή ελλείψει απαντήσεων στα ερωτήματα τα υπαρξιακά. Το ρημάδι το εγώ μας πόσο πονάει όσο αντιλαμβάνεται την ασημαντότητά του! Πάντως, είναι τρομερό, πιστεύω, να μένουμε ακίνητοι βλέποντας μπροστά μας το τέλος του θανάτου ως να μην υπάρχει το μεσοδιάστημα.. Είναι μια άλλη μορφή θανάτου αυτό, θαρρώ, Γιαυτό , νομίζω , λέει ο Μπεκετ, εκείνο το " Οφείλεις μόνον να προχωράς". Το να βαδίζουμε ως άνθρωποι – το να κινούμαστε δηλαδή – εσώτερα , έσω και προς τα εξω- είναι μέρος της ύπαρξής μας , θαρρώ. Μέσα από τον φόβο μας . Αλλιώς, να, είναι σαν να την αρνούμαστε την αξία της, έτσι κάπως το βλέπω.. Το παλεύω..εν γνώσει της αδυναμίας μου και του φόβου μου..Και, αναρωτιέμαι, ποιός είναι ο άνθρωπος που θα κρίνει την αξία ή την απαξία, το σημαντικό ή το ασήμαντο, το μέγεθος ή το μέρος ή τον χρόνο ζωής της ύπαρξης;΄Ελάχιστο το μεγεθός μας. Απειροελάχιστο.Για το λογικό ή το παράλογο ή το μεταλογικό.. πόσα πολλά έχουνε ειπωθεί και πόσα θα ειπωθούνε..Κι αν η ζωή ήτανε ιστορίες με χιούμορ- μια διασκέδαση (σκόρπισμα δηλαδή;) έστω όμως και αν ήτανε αυτό,- που δεν είναι- τι καλά που θάτανε. Ελα όμως, που ούτε αυτό είναι. Παρά και πόνο έχει και δυστυχία και αδικία, και πίκρα και πολλά δεινά..(έχει και καλά, όμως , και οχι μόνο χιουμοριστικά , έτσι;)Αστα βρε Βιβή μου!!. Λέω ναι για κείνη την μπυροκατάνυξη!Κι ας πάει στο καλό της κι η μπιρίμπα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: